Wednesday, 25 April 2012

Konsert Mania 21.04.2012

Minggu lalu konsert bermula jam 10.30pm disebabkan memberi laluan kepada konsert diraja sempena pertabalan DYMM Yang Dipertuan Agung [Daulat Tuanku]

seperti konsert minggu sebelumnya saya memang sentiasa teruja untuk melihat persembahan peserta yang masih dalam mania. my expectation is to see an unique presentation from them. kita biasa melihat mereka menyanyi atau biasa mendengar suara mereka di radio. so untuk mania ni mereka kena lah buat sesuatu yang lari dari kebiasaan, untuk tunjukkan kepada audien yang mereka memang layak berada di pentas itu.

untuk minggu lalu, favorite list saya ialah:

1. Hazama [Cindai] - rasa hendak menari dan bernyanyi bersama semasa lagu ini dinyanyikan oleh Hazama. rasanya pertama kali saya mendengar lagu ini dinyanyikan dalam versi berbeza, rasanya ini irama tango. pulanya yang menyanyikan lagu itu lebih kepada genre rock. memang menjadi percubaan Hazama.

2. Shila Amzah [Merisik Khabar] - lagu asal nyanyian Sudirman Hj Arshad ini biasa dinyanyikan oleh artis lain. sebelum ini Siti Nurhaliza pernah menyanyikannya begitu juga beberapa orang penyanyi lelaki lain. tapi bagi saya, Shila Amzah membawakan lagu ini dengan caranya sendiri dan saya suka. meremang bola roma.

3. Akim [Sedetik Lebih] - lagu nyanyian asal Anuar Zain ini diolah seperti lagu pupus, bak kata Aznil. Saya kurang pasti tentang itu. yang pastinya lagu itu santai Akim nyanyikan. sepertinya saya terlupa itu lagu asal nyanyian Anuar Zain.

4. Stacy [Goyang Inul] - Dangdut inul versi rock oleh Stacy. sangat-sangat menjadi dan bersesuaian. saya lebih meminat versi ini berbanding versi asal [hahaha]. Goyangan tetap ada walau versi rock. Suara Stacy menghidupkan lagu ini.

5. Jaclyn Victor [Lagu Bruno Mars - Tajuk lupa la pula] - seperti biasa Jac masuk dalam favorite list saya. Malah semua peserta lain hampir semua menamakan Jac sebagai pesaing hebat mereka. Tidak dinafikan kekuatan vokal penyanyi ini.

6. Hafiz [Karma] - Vokal jelas! itu yang saya suka dengan gaya nyanyian Hafiz. berbanding penyanyi asal saya lebih suka Karma nyanyian oleh Hafiz. penyanyi asal kedengaran seksa sangat nyanyikan lagu ni tapi sebaliknya Hafiz. sedap dan merdu. tidak hairanlah vokal terbaik dipegang oleh penyanyi ini dan mengalahkan penyanyi lelaki lain termasuk penyanyi asal Karma ini.

Minggu ini saya tidak mahu memikirkan calon kick out. tidak sampai hati rasanya menulis nama yang sama setiap minggu.

sekian.


Tuesday, 24 April 2012

Aku Pekerja Terbaik.

Jam 11am tadi baru selesai basuh tandas pejabat. ruang tandas tak besar sangat pun. ruang besar untuk ladies ada 2 pintu, ruang kecil satu pintu untuk men.


hari sabtu ni giliran saya untuk bersihkan entrance and reception lobby. jadual setiap minggu tetapi ada 2 oarng yang bertugas so bergilir seminggu seorang kira ok la. tak perlu setiap minggu turun padang. weekend itu sangat berharga untuk saya touch up rumah. 5 hari berkerja tak sentuh langsung. penat da.

sebenarnya kamu sih kerja apa? kok buat kerja gitu segala?
Napa d tanya sih? apa kerja itu aneh?

Nah! dah bersih bukan
Ada tak sesiapa yang tertanya seperti mbak diatas. Nak saya ceta tak?
post ni saya terpikir masa basuh tandas tadi tu lah. sempat mengelamun lagi sambil nanyi lagu. seronok juga main air. 

dipendekkan cerita saya ni kerja dibahagian pentadbiran. setiap kali mengisi borang atau buat pengesahan sesuatu jawatan yang tertera ialah Pegawai Tadbir dan Kewangan. biarpun gaji tak seberapa tapi 'pegawai' dah tertulis dalam jawatan saya. heh!

ada tak mana-mana majikan yang mempunyai 'pegawai' yang buat kerja-kerja cleaning? cleaning untuk meja sendiri juga mungkin tidak. apa lagi membersihkan tandas dan entrance area - entrance to main office tu. ini kisah benar untuk pegawai ditempat saya, selain saya 2 orang pegawai lain juga bertugas membersihkan entrance area tu.

ini bukan post komplen, tidak puas hati atau yang seangkatan dengannya. saya dedikasikan post ni untuk penghargaan kepada diri saya sendiri, yang saya kira tidak ramai yang mengalami situasi seperti yang saya alami. kemungkinan juga tidak ada, malah rakan sejawatan saya yang lain juga tidak mengalaminya. 
apa yang saya berbangga sangat pasal ni? mungkin ada individu yang akan berpendapat seorang pegawai tidak perlu melakukan kerja tambahan sedemikian. Ya, saya juga setuju. saya setuju kerana kerja cleaning itu boleh jadi pekerjaan kepa pihak lain. kalu semua kerja pegawai nak buat, periuk nasi golongan ini akan tertutup. agensi cleaner juga akan tutup.

tapi tidak bagi tempat saya bertugas sekarang. disini tidak ada cleaner service. yang ada cuma cleaner dikalangan kakitangan kami sendiri. dek kerana bertimbang rasa dengan bebanan tugas mereka makan sebahagian kerja clening dipejabat kami kena buat sendiri termasuk main entrance dan tandas tadi. ini seperti kerja membersihkan rumah sendiri. pejabat ini, tandas ini, bilik ini sudah sebati dengan diri sendiri. perasaan sayang itu sudah bercambah. ruang ini, yang saya duduk sekarang ini adalah kawasan saya, saya bertanggungjawab menjaganya.

saya pasti 400% majikan saya tidak sedar akan hal ini. dia tak perlu tahu, dia tak perlu faham. InsyaALLAH sesuatu kerja yang kita buat dengan dedikasi yang tinggi akan memberi pulangan yang baik dikemudian hari. mungkin pulangan itu bukan dari segi wang ringgit, tetapi dalam bentuk yang tidak nyata, yang hanya boleh dirasai. saya sudah bertugas dengan organisasi ini lebih dari 5 tahun. saya telah melakukan kerja yang pelbagai, bukan kerana itu tugas saya tapi itu amalan bantu membantu. 

apa pulangan yang telah saya perolehi? saya kini memahami pergerakkan kakitangan yang saya pantau dari A to Z. saya tahu overtime yang kakitangan 5 jam sehari sah atau tidak sah. saya tahu kakitangan yang memohon pelepasan rehat sehari wajar atau tidak. saya tahu apa kakitangan buat dari jam 10am - 12.30tghari. kakitangan tahu arahan saya itu perlu dipatuhi. kakitangan tahu jadual yang saya susun itu perlu dituruti. kakitangan tahu saya tidak luluskan overtime kerana ada sebab. kakitangan tahu apa yang saya boleh tahu dan tak boleh tahu - pendek kata pengalaman mendewasakan kita.

terlalu banyak yang kita akan pelajari bila kita sendiri 'turun padang'. kadang-kadang semangat kakitangan bawahan juga bertambah. "wah! bos buat kerja macam kita". tidak semua bawahan mempunyai mentaliti seperti yang kita jangkakan. paling ideal kita tunjukkan contoh yang baik. pendidikan melalui teladan.

saya tidak pasti berapa lama lagi saya akan berada di sini. bukan kerana saya sudah bosan, kecewa dan tidak berpuas hati tetapi kerana fasa kehidupan saya kini telah berubah. saya bukan individu seperti 5 tahun yang lepas. saya sudah memikirkan saya sebagai individu lain untuk 5 tahun akan datang. saya sayangkan tempat ini. tekad saya, walau dimana saya berada kelak, dedikasi kerja saya tidak akan berubah. 



Friday, 20 April 2012

konsert Mania 14.04.2012




Konsert Minggu kedua Mania pada 14.04.2012, Agak terlewat entry ini sebenarnya. Well tak banyak yang menarik pada pengamatan mata ini. Biarpun demikian saya tak mau komen panjang pasal tu. masing-masing ada penilaian sendiri

my favorite list untuk minggu lalu:

1. Adira [Kembang Perawan] - saya berpendapat Adira seperti minggu lalu menampilkan satu lagi potensi dirinya yang mungkin belum didedahkan sebelum ini. pemilihan lagu Kembang perawan ini bagi saya memberi impak kepada cara nyanyian beliau.

2. Shila Amzah [Kau dan Aku] - sesuatu yang berani dari shila apabila beliau sendiri mengakui lagu tersebut diluar genre kegemarannya tetapi dia menyahut cabaran dan apa yang baik ialah ianya menjadi serta memberi impak yang besar kepada penonton. sememangnya kita mahukan mania ini lain dari kebiasaan.

3. Jaclyn Victor [Matahariku] - lagu oleh Agnes Monica ini sangat kena dengan Jac malam itu. Lagu hebat dan popular dinyanyikan oleh penyanyi yang bagus sudah tentu hasilnya juga memuaskan hati. saya sangat puas hati dengan Jac malam itu. rasa macam kunyah chewing gum.

Calon kick out saya minggu lalu sudah tentunya Ebi Kornelis. Ya rabbi, vokalnya berterabur. Menyanyikan lagu Anak Kampung [versi asal Jimmy Palikat] membuatkannya semput. lagu tu range biasa saja. tapi Ebi ni lebih banyak beraksi ngeri berbanding menitik beratkan kualiti vokalnya. rasanya persembahan lawak group Zero dalam Raja Lawak 6 lebih menghiburkan. 

malang bagi Awi Rafael. Vokal nya konsisten namun ini adalah 100% undian sms. dia terkeluar bukan disebabkan tidak bagus cuma kalah dari segi undian sahaja. 

wish them gud luck for this week pula.

Thursday, 19 April 2012

sedang ingin bercinta

"Aku sedang ingin bercinta kerana
mungkin ada kamu di sini aku ingin"
aduh! terniang di telinga rentak dan lirik lagu ini

yup. memang terasa sangat ingin bercinta ketika ini
begitu membara perasaan itu, berkobar-kobar dan bersemangat sekali
di dada ini sepertinya ingin melepaskan keinginan yang begitu teruja sekali


Saya terlalu banyak menyintai sehingga tak tau memilih yang mana satu
apa jenis cinta sampai begitu sekali
Erm ni la ni. saya mabuk cinta untuk berniaga
terlalu sangat teringin. sekarang ini saya sudah mula berjinak-jinak dalam lapangan ini
kalian lihat saja page Women Variety dan Hijab saya
satu usaha penjinakkan dalam lapangan ini
sila doakan saya akan terus bersemangat untuk belajar dan memperkuatkan azam
AMIN YA ALLAH.










Sunday, 15 April 2012

baby sitter wanted!

Dilema seorang ibu yang berkerja tanpa ada servis nurseri disekitar.

Rasanya situasi ini banyak dihadapi oleh para ibu yang berkerja, berkhidmat sebagai pekerja dan pada masa yang sama perlu membesarkan anak. Punya tanggungjwb yg besar kepada majikan, juga tanggungjwb kepada amanah Allah ni juga sesuatu yg amat besar.

Mungkin tak ramai yang berada pada situasi yang sama dengan saya. saya bukan perlukan maid, saya lebih mengutamakan baby sitter. saya perlukan baby sitter yang mampu menjaga anak gadis pertama saya yang kini berusia 1.8tahun. baby sitter itu perlu seorang yang sayangkan anak kecil dan paling penting sekali, tidak akan mencederakan si kecil.

Tak banyak pilihan yg saya ada. nurseri atau taska tidak terdapat disini. selama tempoh ini saya telah mempunyai 4 baby sitter bertukar ganti. salah seorang darinya isteri staff member sendiri namun dia terpaksa kembali ke kampung untuk special treatment sepanjang tempoh hamil. tahniah untuknya. kini saya menanti kehadiran seorang pengganti beliau yang recommended by ibu mertua c isteri yang hamil tadi. saya masih belum boleh menarik nafas lega kerana orangnya masih belum 'report duty'. mau nya nanti dia ubah fikiran, nak cari di mana lagi baby sitter yang lain.

setiap kali baby sitter bertukar, sayu sangat bila memandang muka c anak kecil ni. 2 daripada baby sitter yang lepas dia sangat rapat. seorang bertahan 2 bulan, dan seorang lagi 3 bulan. kelihatan seperti c gadis kecil amat terasa kehilangan baby sitter yang berkhidmat 3 bulan tu-actually she was my kazen. sementara menunggu result SPM keluar, mencari duit poket sendiri.

Apa yang saya sentiasa doakan, semoga anak kecil ini membesar dalam persekitaran yang baik, mental dan fizikal yang selamat serta saya sebagai ibunya tetap kuat dan bersemangat untuk terus mara kehadapan. setiap apa yang kita alami sama ada baik atau buruk, sedih atau gumbira semuanya sudah tertulis, dan akan lebih mematangkan kita untuk kehidupan yang mendatang. ya Allah, mohon kuatkan hati hambamu ini. Amin.

Thursday, 12 April 2012

Zed Zaidi Vs ABPBH 2011


Umum telah mengetahui pemenang Bintang Paling Popular 2011 disandang oleh Aaron Aziz, seorang selebriti kelahiran tanah seberang Singapura. Umum juga mengetahui reaksi panas Zed Zaidi terhadap kemenangan tersebut. Bermula dengan komen melalui twitter, disusuli dengan beberapa komen di media yang lain.

Saya pula tidak mahu terlalu mengulas komen-komen abang ZZ kita. Pada saya itu mungkin cuma luahan perasaannya, keluhan hatinya, kecemburuan sebab tak pernah menang atau pun saja nak cetus kontroversi. Apa pun tujuannya, dia telah berada dalam situasinya ketika ini.

Saya berminat untuk menulis sesuatu tentang kejadian tersebut. Respon abang ZZ kita ni, sedar atau tidak sebenarnya lebih merujuk kepada pihak tertentu berbanding diri Aaron Aziz sendiri.

1. ZZ telah mengkritik wibawa Berita Harian sebagai penganjur anugerah ini. Yer la, dah ZZ komen pasal kemenangan yang disandang oleh selebriti bukan warga Malaysia, sudah tentu pihak penganjur terpalit dalam soal ini. Kalau tak kerana Berita Harian senaraikan nama Aaron Aziz sebagai calon pemenang masakan dia berpeluang untuk menang bukan. Makanya, jika itu jadi isu, tak perlulah tunggu sehingga pengumuman pemenang dilakukan. Selama setahun Berita Harian senaraikan nama para calon kenapa tak rujuk Berita Harian untuk gugurkan nama calon yang tidak sesuai tu.

2. ZZ telah menidakkan suara ramai rakyat Malaysia yang telah menghantar undian sehingga Aaron Aziz berjaya menjadi Artis Paling Popular 2011. Huh, ini agak bahaya sedikit. ZZ seolah-olah tidak menghargai kehadiran peminat industri hiburan tanahair. sedangkan kerana adanya individu ini maka para selebriti termasuk ZZ sendiri boleh mendapat sumber pendapatan. Jika sekiranya format ABPBH ni menggunakan kuasa juri, maka juri iaitu si polan yang mana bertugas pada hari itu boleh dikenalpasti dan seterusnya dibidas. Tetapi jika juri adalah rakyat Malaysia, secara langsung ZZ tidak menghormati penghargaan rakyat Malaysia yang mengundi dan menyokong golongan selebriti.




Pesanan orang-orang tua, kerana mulut badan binasa. Sebelum kita berkata-kata kita seharusnya berfikir kesan daripada apa yang kita perkatakan itu. Terkadang tanpa kita sedar, apa yang kita ucapkan itu menyebabkan kesan kepada pihak lain. Sepatah kata atau tulisan boleh diungkapkan kepada beberapa maksud yang lain. Cara yang terbaik adalah, jika melibatkan ketidakpuas hatian eloklah dibawah berbincang dengan tertib. Cara menghentam individu melalui laman twitter atau rangkaian lain tidak menunjukkan kita ikhlas untuk membetulkan sesuatu.

Wednesday, 11 April 2012

Islam itu Benar

Saya membaca dan suka share apa yang sudah saya baca.
Pada suatu hari, seorang gadis yang terpengaruh dengan cara hidup masyarakat Barat menaiki sebuah bas mini untuk menuju ke destinasi di wilayah Iskandariah. Malangnya walaupun tinggal di bumi yang terkenal dengan tradisi keislaman, pakaian gadis tersebut sangat menjolok mata.Bajunya agak nipis dan seksi hampir terlihat segala yang patut disembunyikan bagi seorang perempuan daripada pandangan lelaki ajnabi atau mahramnya.

Gadis itu dalam lingkungan 20 tahun. Di dalam bas itu, ada seorang tua yang dipenuhi uban menegurnya: “Wahai pemudi! Alangkah baiknya jika kamu berpakaian yang baik, yang sesuai dengan ketimuran dan adat serta agama Islam kamu, itu lebih baik daripada kamu berpakaian begini yang pastinya menjadi mangsa pandangan liar kaum lelaki…. ” nasihat orang tua itu.

Namun, nasihat yang sangat bertetapan dengan tuntutan agama itu dijawab oleh gadis itu dengan jawapan yang mengejek: “Siapalah kamu hai orang tua? Adakah kamu cuba nak ingatkan aku supaya menutup aurat sepenuhnya sedangkan bapa kandungku sendiri tidak pernah menasihatiku?Apakah kamu mahu aku berpakaian menutup aurat sedangkan aku masih mahu bebas menayangkan tubuh badan ku di khalayak ramai?Apakah di tangan kamu ada anak kunci syurga? Atau adakah kamu memiliki sejenis kuasa yang menentukan aku bakal berada di syurga atau neraka?”

Setelah menghamburkan kata-kata yang sangat menghiris perasaan orang tua itu, gadis itu tertawa mengejek panjang. Tidak cukup setakat itu, si gadis lantas cuba memberikan telefon bimbitnya kepada orang tua tadi sambil melafazkan kata-kata yang lebih dahsyat. ” Jika ISLAM itu BENAR, tempatkan bilikku di Neraka, Ambil handphone ku ini dan hubungilah Allah serta tolong tempahkan sebuah bilik di neraka jahanam untukku,” katanya lagi lantas ketawa berdekah-dekah tanpa mengetahui bahawa dia sedang mempertikaikan hukum Allah dengan begitu biadab.

Orang tua tersebut sangat terkejut mendengar jawapan daripada si gadis manis. Sayang sekali, wajahnya yang ayu tidak sama dengan perilakunya yang buruk. Penumpang-penumpang yang lain turut terdiam malah ada yang menggelengkan kepala kebingungan. Semua yang di dalam bas tidak menghiraukan gadis muda yang tidak menghormati hukum-hakam agama itu dan mereka tidak mahu menasihatinya kerana khuatir dia akan akan menghina agama dengan lebih teruk lagi.

Sepuluh minit kemudian bas pun tiba di perhentian. Gadis seksi bermulut celupar tersebut tertidur di muka pintu bas. Puas pemandu bas termasuk para penumpang yang lain mengejutkannya tapi gadis tersebut tidak sedarkan diri. Tiba tiba orang tua tadi memeriksa nadi si gadis. Sedetik kemudian dia menggeleng-gelengkan kepalanya. Gadis itu telah kembali menemui Tuhannya dalam keadaan yang tidak disangka. Para penumpang menjadi cemas dengan berita yang menggemparkan itu. Dalam suasana kelam kabut itu, tiba tiba tubuh gadis itu terjatuh ke pinggir jalan. Orang ramai segera berkejar untuk menyelamatkan jenazah tersebut. Tapi sekali lagi mereka terkejut. Sesuatu yang aneh menimpa jenazah yang terbujur kaku di jalan raya. Mayatnya menjadi hitam seolah-olah dibakar api. Dua tiga orang yang cuba mengangkat mayat tersebut juga kehairanan kerana tangan mereka terasa panas dan hampir melecur sebaik saja menyentuh tubuh si mayat. Akhirnya mereka memanggil pihak keselamatan menguruskan mayat itu.

Begitulah kisah ngeri lagi menyayat hati yang menimpa gadis malang tersebut. Apakah hasratnya menempah sebuah bilik di neraka dimakbulkan Allah? Na’uzubillah, sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa di atas segala sesuatu. Sangat baik kita jadikan iktibar dan pelajaran dengan kisah benar ini sebagai Muslim sejati. Jangan sesekali kita mempertikaikan hukum Allah mahupun sunnah RasulNya s.a.w. dengan mempersendakan atau mengejek. Kata kata seperti ajaran Islam tidak sesuai lagi dengan arus kemodenan dunia hari ini atau sembahyang tidak akan buat kita jadi kaya dan seumpamanya adalah kata-kata yang sangat biadab dan menghina Allah, pencipta seluruh alam.

Ingatlah teman, kita boleh melupakan kematian, tetapi kematian tetap akan terjadi kepada kita. Hanya masanya saja yang akan menentukan bila kita akan kembali ke alam barzakh. Janganlah menjadi orang yang bodoh, siapakah orang yang bodoh itu? Mereka itulah orang yang ingin melawan Tuhan Rabbul ‘alamin. Apabila anda enggan melaksanakan suruhan Tuhan bererti anda ingin melawan arahan Tuhan.

Sewaktu di sekolah anda tertakluk dengan undang-undang sekolah, dalam pekerjaan anda tertakluk dengan undang-undang yang dilakar oleh majikan anda, di dalam negeri anda tertakluk di bawah undang-undang negara anda. Begitu taksub sekali anda terhadap undang-undang itu sehingga terlalu prihatin takut kalau melanggar undang-undang tersebut . Apabila anda berpijak di bumi ini, anda juga tertakluk dengan undang-undang yang telah di gubal oleh yang pemilik yang menjadikan bumi ini.

Setiap Sultan ada taman larangannya, begitu juga Allah s.w.t. taman laranganNya adalah perkara-perkara yang telah diharamkan bagi hamba-hambaNya di muka bumi ini. Sama samalah kita memohon agar Allah sentiasa memberi kita petunjuk di atas jalan yang benar dan agar Dia memberikan kekuatan agar kita sentiasa dapat menjaga lidah kita, amin.Kisah ini dikongsikan dan diceritakan bersama oleh sahabat saya sendiri yang berasal di Malaysia dan kini berada di perantauan sana.



Dipetik dari Tuhanku الله | Rasulku محمد | Agamakuاسلام

Program Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia

Salam pagi
Hari ini saya sungguh tidak menyedari ianya hari kelepasan umum
saya hadir ke pejabat seperti biasa, tambahan lagi operasi pejabat dan lapangan tempat saya bertugas ni tidak sama dengan kawasan lain. di sini meskipun cuti, tetap seperti hari berkerja biasa
terkadang merasakan kami ni warga pekerja yang sangat dedikasi. amin

saya tertarik dengan program Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia. saya belum mendapat maklumat lengkap tentang program ini namun dari kefahaman saya ia adalah satu program yang direncanakan dibawah Program Transformasi Kerajaan 2012

secara peribadi saya suka dengan konsep yang cuba ditawarkan dibawah program RMR1M atas sebab berikut:

1. Memberi peluang untuk rakyat memiliki rumah sendiri di atas tanah kepunyaan sendiri
2. Membantu golongan yang berpendapatan rendah dan amat sukar mendapat pinjaman untuk mendirikan rumah.
3. Bukan mudah untuk mengumpul wang dan dana untuk mendirikan rumah walau sekecil mana pun saiz rumah tersebut.
4. Rekabentuk rumah yang ditawarkan agak pelbagai

Saya membesar di kawasan kampung atau luar bandar dalam keadaan ekonomi keluarga yang sangat sederhana. apabila telah dewasa saya mula merasai kepayahan ibu bapa membesarkan anak-anaknya. melihat adik-beradik yang tidak mempunyai kewangan yang mampu untuk memberikan kemudahan asas seperti tempat tinggal untuk keluarga sendiri membuatkan saya berasa teruja dengan program seperti ini.

saya amat berharap saya boleh mendapatkan maklumat tentang borang dan prosedur permohonan ini. 

credit to Iqbalhakimi.com

Tuesday, 10 April 2012

The Big Brothers TV series

Big Brother is a television franchise where a group of people live together in a large house, isolated from the outside world. They are continuously watched by television cameras. Each series lasts for around three months, with 12-14 contestants entering the house. In order to win the final cash prize, all the contestants have to do is survive periodic evictions and be the last one standing. The idea for Big Brother is said to have come during a brainstorm session at the Dutch production house of John de Mol Produkties (an independent part of Endemol) on 4 September 1997. The first version of Big Brother broadcast was in the Netherlands in 1999 on the Veronica TV channel, and since then many countries have purchased the franchise and added their own adaptions to the show. Today the series is produced by Miller-Boyett productions, in association with Lorimar television distribution......................Dipetik dari Wikipedia

Ketika entry ini ditulis, astro Pelangi sedang menyiarkan Big Brothers Indonesia. Pada mulanya saya langsung tidak teringin untuk menonton rancangan ini. 

Saya sememangnya tahu tentang kewujudan program ini sebelumnya. untuk Indonesia 2011 series, selepas pengeluaran peserta Maurice, dan melihat konflik housemate saya jadi penasaran untuk terus mengikut kesudahan cerita. 

Hanya ada 8 peserta yang masih bertahan. 
Sepertinya tidak sabar untuk mengetahui. Program itu sudah hampir setahun berakhir, apa perkembangan kehidupan bekas peserta itu? Jom cari maklumat.

Saranan bacaan dan hasil penemuan: